reklam

Dügün Tv Aydin Çine


 

Kekemeliğin Nedenleri

Yazar fotoahmet 4 Mayıs 2016 Çarşamba 0 yorum
Kekemeliğin Nedenleri: Kekemelik çok yaygın olarak karşılaşılan konuşma güçlüğü olmasına karşın nedeni hakkında kesin ve net bilgiler bulunmuyor.Ama son yapılan araştırmalar neticesinde kekemeliğe bir genin neden olabileceği vurgulandı.Kekemeliğe sebep olan nedenin günümüze kadar psikolojik nedenler olarak belirtilse bile yeni araştırmalar kekemeliğinin nedeninin tamamen biyolojik olduğu yönündedir.

Kekemeliğin Nedenleri hakkında yanlış bilinenler: Araştırmanın sahibi olan Dennis Drana stres,aile faktörü gibi nedenlerin sonucu olarak kekemeliği görmek ve ona bağlamanın kekemeliği hiç bir faydasının olmayacağı gibi aksine kekemeliği daha da artırabileceğini belirtiyor.Oysa toplumda ağırlıklı olarak kekemeliğin nedenler çocuk yaşlarda yaşanan travmaya bağlı olarak değerlendiriliyor.Yani kekemelik konusunda çalışan uzmanlar kekemeliğin nedenleri hakkında genetik faktörlerin üzerinde duruyor.Buna rağmen yine de yaşanan travma sonucunda kekemelik görünmesi durumunu da yabana atmamak gerekir.Kekemelik üzerine yapılan çalışmada uzmanlar, çoğu üyesi kekeleyen Pakistanlı aynı soydan gelen geniş bir aileyi inceledi ve 12. kromozomda bir mutasyon tespit etti. Uzmanlar aynı mutasyonu ve mutasyona uğramış 2 geni daha Pakistan, ABD ve İngiltere’den 400 kişide daha tespit etti. Kekelemeyenlerin oluşturduğu benzer bir grupta ise gönüllü bir Pakistanlı hariç, bu mutasyonlar tespit edilmedi.

Böylece kekeleme vakalarının yüzde 9’unda, 3 gen değişiminin neden olduğunu düşünen uzmanlar, kekelemeye yol açan diğer genleri tespit etmek için çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti.

Hiç yorum yok: